Om Elisabet

Ett och ett halvt år gammal kom jag till Zimbabwe, eller Rhodesia som det hette då, från Sverige. Mina föräldrar är lärare och arbetade för Svenska kyrkans mission under nästan hela min uppväxt. Det första hem jag minns var ett stort vitt hus med veranda på framsidan, svala cementgolv och plåttak.

Mitt första möte med Sverige var chockartat. ”Mamma, jag fryser om ansiktet” minns jag att jag sa när vi kom till Arlanda strax innan jag fyllde fem.

Så småningom flyttade vi till Tanzania. Där gick jag i en internationell skola och hade kompisar från hela världen.

Mitt nästa möte med Sverige var nästan lika chockartat som det första. Jag skulle fylla tolv och blev idiotförklarad i skolmatsalen för att jag inte kunde öppna ett mjölkpaket. Att jag visste hur man skördar bananer och hur man ser när majsen är mogen var oväsentligt.

Jag tyckte att det var väldigt konstigt.

Jag tycker fortfarande att det är väldigt konstigt att man ska vara som alla andra.

Min uppväxt – sammanlagt 11 av mina första 17 år i Afrika, i ständig rörelse mellan två världsdelar och mitt bland flera olika kulturer – har präglat mig djupt. Jag brukar säga att jag är zebrarandig inuti.

Ett nytt liv

Jag trodde inte att det kunde finnas en längtan eller saknad som var större än den jag kände efter Afrika. Men det gör det. 

Den 6 november 2015 hittades min äldste son, Björn, död. 

I dag lever jag med smärtan och sorgen efter honom, varje dag och varje natt. Och när jag kunde tala igen efter hans död, då ville jag berätta. 

Det är därför jag föreläser. Och det är därför jag vill hjälpa andra att hitta fram till sina berättelser genom orden. För jag vet, att orden hjälper oss att greppa även det ofattbara.

Läs mer om Elisabet och boken ”Vi begravde våra barn”

HelahälsinglandJag är hans mamma i evighetLäs här ››

HelahälsinglandDe begravde sina barn, men de är mammor in i evighetenLäs här ››

Västerviks-Tidningen Sonen dog efter flera år av missbrukLäs här ››

ExpressenElisabet tvingades begrava sin 20-åriga sonLäs här ››

Karlavagnen Sveriges RadioAtt vara förälder till en missbrukareLyssna här ››

Tantpodden Lyssna här ››

Fagerstaposten ”Missbruk är än i dag inte ett prioriterat ämne” Läs här ››

Facebookgrupp ”#stoppabegravningarna” Besök ››